VIEW-MASTER 3D MODEL J | 100x80 cm | acryl op linnen| € 2.100,-

VIEW-MASTER 3D MODEL J | 100x80 cm | acryl op linnen| € 2.100,-

Vet

Wie was toch dat vriendje, dat vroeger bij alle kinderen langsging om ze met zijn Viewmaster te laten spelen? Het moet een rijk en heilig jochie zijn geweest. Het werd in een auto met chauffeur van het ene adres naar het andere gereden. Je kunt geen mens - ofwel kind van vroeger - over de Viewmaster spreken zonder dat dat vriendje op de proppen komt, want niemand had ooit zo’n ding zelf. Weggezakt in het pluche van de achterbank kruiste dat vriendje in het telefoonboek de adressen af die aan de beurt waren geweest. De Viemaster-vriendjes-tevredenheids-glimlach moet een van de mooiste lachjes van het universum zijn geweest. 

Wat een gaven bracht hij ook, hij opende de wereld: Dolfijnen, kastelen, sprookjes en dat alles drie-dimensionaal! Als Sneeuwwitje in een eng bos liep, zag je écht de bomen hun gluiperige takken naar haar uitsteken. Als we bij een oom en tante op verjaarsvisite waren werden de kinderen in een kamer gezet en dan kwam er een projector tevoorschijn waarmee je alles levensgroot in diepte zag. De oom zei “Nu komen buitenlandse hoofdsteden, kijk dit is Parijs”. We hadden geen notie van een land, laat staan een buitenland, maar we zagen wel hoge gebouwen en we wisten dat straks de boze wolf kwam, dus alles was een feest. Dank je wel Viewmaster. En dank je wel, vriendje!

Mager

Een Viewmaster serieus nemen, dat lukt tegenwoordig niet meer. Het ding werd in België gemaakt maar om onmin te voorkomen verklaar ik hierbij dat dat er niets mee te maken heeft. Het was eigenlijk een dooie kijkdoos, je moest nota bene eigenhandig de plaatjes doordraaien. Alle sensatie moest van jezelf komen en dat zijn we nu beter gewend. Wel een wonder dat die primitieve dingen zo lang heel zijn gebleven, ik heb nog nooit een kapotte Viewmaster gezien.

 

(tekst: Laurens van der Zee)

Ga terug