TOMADO PATATES-FRITES SNIJDER VERCHROOMD NO T1420-343 | 70x80 cm | acryl op linnen | € 1.250,-

TOMADO PATATES-FRITES SNIJDER VERCHROOMD NO T1420-343 | 70x80 cm | acryl op linnen | € 1.250,-

 

Vet

De Tomado patatsnijder is een soort Stalinorgel maar dan voor piepers. Een Stalinorgel was een soort patatsnijder maar dan kwamen er raketten uit. Gelukkig vlogen die een stuk verder dan je patatten. De Duitsers bij Stalingrad hadden een hekel aan Stalinorgels, maar van Tomado patatsnijders hielden we allemaal. Het was een fraai technisch ding met veel chroom en een knalrode handle. Hij werkte altijd. Je legde er een aardappel in, drukte op het handvat en er kwamen 25 prachtfrieten uit. Als je heel erg trek had verwisselde je het mes en dan kreeg je er 49. En dan zelf frituren natuurlijk. Was je wel even bezig maar dan hád je ook wat. Idem de

majo. We zaten er met onze neus bovenop als moeder zelf de mayonaise maakte, nooit meer zulke lekkere majo geproefd. Dat ging met eieren en nog van alles, in een glazen kom met een roerapparaat met een slinger eraan. In het deksel zat een met olie gevuld eierdopje met een gaatje onderin. De kunst was, het druppelen en het roeren precies op elkaar af te stemmen. Hulde!

 

Mager

Het is niet voor niets dat ze tegenwoordig voorgebakken friet verkopen. Zelfgebakken friet, daar rust geen zegen op. Je staat uren in de keuken, de friet stribbelt tegen want hij is nog veel te vers.

De oliegeur en de waterdamp blijven dagen hangen. Soms had je een aardappel in je Tomado patatsnijder en die was zó hard, dat je met je volle gewicht op die handle moest hangen. Net zo moeizaam als een stuitligging kwamen die parten er dan uit. Je was al moe voor je begon. Eigenlijk had je dan al helemaal geen zin meer in friet.

 

(tekst: Laurens van der Zee)

Ga terug