HET MINISTERIE IOGZ  | een ministerie met vele lagen

Nadat ik met de Spullenmannen de theatervoorstelling “Meer” draaide waarin het Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken een hoofdrol speelde, besloot ik het Ministerie in het echt op te richten. Om de verhalen van de in onbruik geraakte spullen een plek te geven.

Sinds enkele jaren drijf ik het Ministerie samen met Laurens van der Zee met hulp van ondermeer Ward van Beek. We conserveren spullen waar herinneringen aan kleven. Soms mooie, soms vervelende. Zo verzamelen we snijbonenmolens, viewmasters, rock-abrunders, elektrische keukenmessen, koffiemalers en andere spullen

waar we vaak met een zucht aan terugdenken. Alle kavels keurig voorzien van labels in genummerde dozen in de stellingen in ons depot. Vanzelfsprekend corresponderend met een in onbruik geraakte kaartenbak.

De collectie van het Ministerie breidt zich gestaag uit en laten we af en toe van ons horen. Online en in het echt. Zoals tijdens de Daalderop Coffeemaker-avond in samenwerking met de erven Daalderop. Of tijdens de Grote Knijpkat Show met een heuse knijpkat-restaurateur en een fotograaf die uit elkaar gehaalde knijpkatten fotografeert. Ook organiseren we bij gelegenheden een Photo Booth waar mensen

zich in een decor van in onbruik geraakte spullen kunnen laten fotograferen. Daarnaast zijn de verzamelde spullen een inspiratiebron voor schilderijen en teksten. Kijk ook op www.miniogz.nl.

Niet alleen geeft het ministerie de spullen een stem; ook probeert het het belang te duiden van de gevolgen van het gemak waarmee onze samenleving spullen terzijde schuift. Hoewel de spullen misschien niet meer dan een symptoom zijn van een groter probleem, hoop ik met het Ministerie van IOGZ het zicht op dat grotere probleem te verhelderen.

Ga terug