DYMO JET 1855 MK2 | 90x70 cm | acryl op linnen | € 2.050,-
Vet
Wie z’n zaakjes echt wilde ordenen gebruikte een Dymo lettertang. Je labels leken wel van een andere planeet zo duidelijk. Ze plakten geweldig en waren weerbestendig. “IJzerboortjes”, “Munten VOC”, “Haaknaalden”, “Stencil benodigdheden”, “Blue Diamonds” , noem maar op, nooit meer was je ze kwijt. De letters kwamen er in wit uit, de achtergrondkleuren waren zwart, rood, blauw of groen, waar je natuurlijk ook weer een betekenis aan kon geven. Zo was je helemaal een tijdje van de straat, want werken met de Dymo was een heel gedoe waarvoor je in een bepaalde stemming moest
zijn, een rustige vastberadenheid. Je draaide namelijk één voor één je letter of leesteken op een draaischijf voor een venster en kneep dan in de benen alsof je een noot kraakte. Als je losliet transporteerde de rol en kon je weer een letter doen. Ze waren populair, op een rommelmarkt in Amerika heb ik er eens een gekocht met het volgende opschrift, natuurlijk in Dymoletters: “This Dymo belongs to mother. Put it back!!”
Mager
De meeste Dymo’s en namaaksels zijn van het toenmalige plastic dus stuk. Eén kapot tandje in het
transportmechaniek en je kon hem weggooien want dan kwamen alle letters op de zelfde plek terecht. Eén fout en je kon je hele sliert, die je met bovenmenselijke rustige vastberadenheid bijna helemaal klaar had, in de prullenbak gooien. De aanblik van die karakterloze letters tegen die saaie achtergrondkleuren brengt je een paar decennia terug. Gelukkig hebben ze tegenwoordig computergestuurde lettertangen. Die ordenen de wereld pas echt.
(tekst: Laurens van der Zee)